7/18/15

Kuvia teoksistani Korjaamo -gallerian näyttelystä "Hengitystä" 19.9 - 19.10.2014.


Pieni asukasSiimeksessäSyventyneenäTuntematon eleVeli Tovi

"Hengitystä" -näyttelyn tiedote/taiteilijaesittely:

Taiteilijan tehtävä on hengittää.
Hän hengittää maailmaa sisään ja hän hengittää maailmaa ulos.
Taiteilija on läsnä olemassaolossaan.
Hän on hengitystensä välissä.


Korjaamo Gallerian Studion valtaa Janne Martolan omalaatuinen maailma. Akryylilevyille valetut kollaasityöt ovat irtileikattuja paloja todellisuudesta, jossa ajallisuus on suhteellinen käsite. Teokset ovat eräänlaisia pyhäinjäännöksiä hahmoista, jotka luovat sillan menneisyyden ja nykyisyyden välille.

Veli Tuokio, Veli Tovi – keitä kasvillisuuden peitosta, menneen maailman pensaikoista kurkistavat hahmot ovat? Teokset kutsuvat katsojaa heittäytymään mielikuvituksensa varaan ja selvittämään muotokuvien takana piilevän tarinan. Martola nimeää apinamaiset ja toisaalta hyvinkin inhimilliset hahmot esi-isiksimme. Apinamaiset hahmot tulevat kauempaa menneisyydestä, ihmisen näköiset lähempää tarkkailemaan ja opastamaan loputtomien vaihtoehtojen ja epävarmuuden keskellä rämpivää nykyihmistä.

Martolan vilpitön suhtautuminen taiteen tekemiseen vakuuttaa. Hän luo teoksillaan väkevän tunnelman, joka vangitsee katsojan omalla intensiteetillään. Hän peräänkuuluttaa vaikuttimien puhtautta, jolloin oikea suunta löytyy vahvan intuition varassa. Hän uppoutuu täysin tekemäänsä, eläytyy kertomaansa tarinaan uskoen sen todeksi. Parhaimmassa tapauksessa katsoja uppoaa teosten luomaan toiseen ulottuvuuteen yhtälailla. Kirjallisuus, erityisesti scifi-kirjallisuus, tarjoaa Martolalle tärkeitä vaikutteita. Kirjoista löytyy keksitty maailma tai aika, joka on kuitenkin todellisuuteen perustuva ja sitä kautta perusteltu. Uskottavuus onkin tärkein yhdistävä ominaisuus Martolan lukemien kirjojen ja hänen tuottaman taiteen välillä.

Martolan maailmassa on melankoliaa, surumielisyyttä ja haikeutta, vaikka hän suhtautuu kaikkeen myös leikkimielisen kevyesti. Kysymys on ennen kaikkea kokemuksesta yhteydestä, sukupolvien jatkumosta. Olemisen merkitys rakentuu ohi menevien hetkien virrasta, tuokioista hengitysten välissä.

No comments:

Post a Comment